Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Lambic Award

De Lambic Award wordt toegekend aan een persoon, 
die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt met betrekking tot de promotie en verdediging van de belangen 
van sector van traditionele lambiekbieren.

HORAL reikt Lambic Award 2014 uit aan Stene Isacsson van bierrestaurant Akkurat uit Stockholm

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) heeft op 2 december 2014 voor de vierde keer de Lambic Award uitgereikt. Dit jaar ging de trofee naar Stene Isacsson, uitbater van bierrestaurant ‘Akkurat’ in Stockholm (Zweden). De Lambic Award wordt uitgereikt aan een persoon, die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt op het vlak van de promotie en verdediging van de belangen van de sector van de traditionele lambiekbieren. De plechtigheid vond plaats in bezoekerscentrum ‘De Lambiek’ te Alsemberg.

‘Akkurat’ opende zijn deuren in 1995 en ontpopte zich al gauw tot het meest toonaangevende bierrestaurant in Scandinavië. Op dit ogenblik bekleedt het restaurant de eerste plaats van de Ratebeer-lijst van de ‘beste bierbestemmingen ter wereld’. Van bij het begin heeft Stene kleinere brouwerijen en minder gekende bierstijlen gepromoot en op die manier heeft hij een flinke steen bijgedragen aan een betere biercultuur in het Noorden van Europa. In de kelders van Akkurat ligt een enorme collectie kwaliteitsbieren. Stene Isacsson heeft in Scandinavië een belangrijke rol gespeeld op het vlak van de promotie van traditionele lambiekbieren, en ‘Oude Geuze’ en ‘Oude Kriek’ in het bijzonder.

Het is de vierde keer dat HORAL deze onderscheiding toekent. Eerdere laureaten zijn brouwmeester Edgar Winderickx, voormalig burgemeester van Beersel Hugo Casaer en de Britse bierauteur Tim Webb.

Lambic Award 2013 toegekend aan de Britse bierauteur Tim Webb

Beersel, 5 december 2013 • De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) heeft de Lambic Award 2013 uitgereikt aan Tim Webb.

Armand Debelder, voorzitter van de Hoge Raad, licht de toekenning van de onderscheiding als volgt toe: “Toen eerder dit jaar Tim Webb werd voorgedragen als kandidaat-laureaat van de Lambic Award, was er geen enkele discussie. De leden van de Hoge Raad waren unaniem: door de jaren heen hebben de publicaties van Tim Webb onnoemelijk veel bierliefhebbers van over de hele wereld laten kennismaken met onze rijke geuzecultuur.”

Tim schreef zijn eerste boek over bier in 1992. Hij is tevens de auteur van de ‘Good Beer Guide Belgium’, een gids die tot de standaarduitrusting van buitenlandse bierliefhebbers behoort wanneer ze een bezoek brengen aan België. Van groot belang voor geuzesector was de publicatie in 2004 van ‘Lambicland’. De eerste editie was uitverkocht in een mum van tijd. Dit succes spoorde Tim en zijn medeauteurs aan om een tweede uitgave op het getouw te zetten. Deze bevat maar liefst vier keer meer informatie dan de eerste editie.

“In Lambicland wordt een opsomming gemaakt van alle lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen en worden de verschillende productieprocessen beschreven. Het boekje besteedt ook aandacht aan de geschiedenis en de Europese bescherming van Oude Geuze en Oude Kriek als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Naast een overzicht van alle op de markt beschikbare lambiekbieren bevat het zelfs een lijst van alle cafeetjes van het Pajottenland en de Zennevallei, waar geuze, kriek of lambiek worden geserveerd”, aldus de HORAL-voorzitter. “In Lambicland wordt zelfs aan buitenlanders fonetisch uitgelegd hoe ze woorden als ‘oude’, ‘faro’, ‘framboise’, en ‘kriek’ moeten uitspreken! Kortom, het is veruit de meest complete gids ooit over de biercultuur van het Pajottenland en de Zennevallei. Lambicland werd bij buitenlandse bierbiedevaarders in die mate een succes, dat het zelfs een toeristisch begrip is geworden. Dit heeft onmiskenbaar bijgedragen tot de internationale uitstraling van onze unieke Pajotse biercultuur.” 

HORAL reikt Lambic Award 2012 uit aan Hugo Casaer

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) kent de Lambic Award toe aan Hugo Casaer (75), afscheidnemend burgemeester van Beersel. 

Volgens Armand Debelder, voorzitter van de Hoge Raad, is de toekenning van de Lambic Award aan Hugo Casaer een terechte keuze: “Hugo Casaer was 26 jaar lang burgemeester van de gemeente Beersel en heeft onze streekproducten steeds actief gepromoot. Hij was ook een van de eerste Vlaams-Brabantse burgemeesters die geuze en kriek aanbood bij officiële gemeentelijke vieringen.

“Hugo Casaer ligt ook onrechtstreeks mee aan de basis van HORAL. De jaarlijkse Kasteelfeesten in Beersel, georganiseerd door burgemeester Casaer en de enthousiaste medewerkers van de gemeente Beersel, hebben ertoe geleid dat de streekproducenten van de Zennevallei en het Pajottenland nauwer gingen samenwerken. Uit deze samenwerking groeide het idee om een permanente structuur op te zetten voor alle producenten van lambiek en geuze. Dit werd dus HORAL.”

“Casaer is ook gekend als een stille strateeg met een enorme dossierkennis. Hij was een belangrijke trekker van het project van het bezoekerscentrum ‘De Lambiek’. Zijn gedegen kennis van het overheids- en subsidielandschap was van essentieel belang om de nodige financiering te vergaren. ‘De Lambiek’ is voor onze streek van grote economische en toeristische waarde. Het centrum geeft onze lambiekbieren de professionele uitstraling die ze verdienen in zowel binnen- als buitenland”, aldus de HORAL-voorzitter. 

HORAL reikt eerste Lambic Award uit aan brouwmeester Edgar Winderickx

Beersel, 8 december 2011 • De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) heeft de eerste Lambic Award uitgereikt aan Edgar Winderickx (84). Ingevolge een heelkundige ingreep kon Edgard Winderickx helaas niet aanwezig zijn. Echtgenote Lieve nam de honeurs waar. 

Edgar Winderickx is de laatste brouwer van de beroemde brouwersfamilie, die reeds in 1795 in Dworp (Beersel) actief was. In 1948 behaalde Edgar het diploma van brouwingenieur aan Sint-Lieven te Gent. Na enkele jaren in het buitenland te hebben gewerkt, volgde hij in 1956 zijn vader op als brouwmeester. Helaas diende de brouwerij in 1965 haar deuren te sluiten. Edgar was een groot voorvechter van het Geuze-besluit, het Koninklijk Besluit van 20 mei 1965 , dat de basis werd voor de huidige bescherming van geuze en kriek. Hij werd succesvol uitbater van o.a. restaurant Terborght en Ter Cammen (beide in Dworp).

Armand Debelder, voorzitter van de Hoge Raad, legt uit waarom de Lambic Award aan Edgar Winderickx werd toegekend: “Edgar Winderickx heeft in de jaren zeventig zeer veel inspanningen geleverd om de zieltogende geuzewereld te redden. Hij deed opmerkelijk geschiedkundig onderzoek naar de lambiekwereld en de molenindustrie in de Zennevallei. Hij legt altijd een grote bereidheid aan de dag om de nog actieve lambiekbrouwers en geuzestekers te helpen met informatie en documentatie. Op Edgars steun kan altijd gerekend worden. Samen met hem delen wij het heuglijke feit van de heropleving van lambiek en oude geuze”.